Drop-in centar za LGBTI osobe u Beogradu

Podrška po meri zajednice

Dobrodošle i dobrodošli u prvi Drop-in centar za LGBTI osobe u Beogradu! 

Radimo svakog radnog dana od 16-20h.
Adresa nije javna. Da biste posetili DPC i koristili usluge, možete se najaviti na:

 060/6010102

 Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Čemu služi DPC?

DPC je siguran prostor za LGBTI zajednicu. 

U DPC-u se pružaju usluge koje su specifično kreirane da odgovaraju na potrebe zajednice. Nastojimo da najpre reagujemo u urgentnim situacijama, pri problemima koji nastaju najčešće zbog činova nasilja i diskriminacije i da pružimo sveobuhvatnu podršku u ovakvim slučajevima. Možete nam se obratiti ukoliko vam je potrebno:

  • Zaštita od nasilja i diskriminacije
  • Pomoć pri obraćanju institucijama (npr. zdravstvenim, socijalne zaštite, itd.) ukoliko dođe do problema zbog seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta
  • Savetovanje
  • Pravna podrška
  • Održavanje lične higijene

 

Usluge DPC-a su kontinuirano dostupne, profesionalne i besplatne.
U DPC-u se odvijaju i parnjačke grupe podrške, koje se formiraju u zavisonosti od potreba, zajedničkih tema, broja članica i članova grupa.

Na raspolaganju su domaćice i domaćini DPC-a, parnjački savetnici i savetnice, dok će u skladu sa rasporedom, DPC posećivati i stručnjaci iz targetiranih oblasti – pravo, bezbednost, socijalna i zdravstvena zaštita, uključujući i polno prenosive infekcije i slično.
Stalno pokušavamo da unapredimo saradnju sa državnim institucijama koje su tu za sve nas, kako bi se na sistemski način rešili postojeći problemi. Zato je upućivanje na institucije, u skladu sa unapred definisanom saradnjom, još jedna od usluga koje DPC pruža.

    

 

Kako je nastao DPC?

Potreba za jednim mestom na kojem pripadnici_e LGBTI zajednice mogu da dobiju adekvatnu pomoć i podršku, u sigurnom prostoru, od strane LGBTI osoba, kao parnjaka i stručnjaka_inja koji poznaju sve specifičnosti zajednice, prepoznata je zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu terenskog rada i došla je direktno od LGBTI osoba koje su se suočavale sa različitim problemima.

Zbog toga je EGAL krenuo u dugogodišnji proces zagovaranja za uspostavljanjem sistema usluga ovog tipa, na način na koji može da se osigura prepoznavanje problema LGBTI zajednice.

Značajno je naglasiti da je prostor u kome se nalazi Drop-in centar pružio Grad Beograd, a na osnovu pisama podrške koja su stigla iz relevantnih državnih institucija, nezavisnih tela i međunarodne zajednice. Ovo se prepoznaje kao veliki korak u zaštiti ljudskih prava u Srbiji, uopšte, upravo zato što je ovo prvi put da su institucije na ovakav način odreagovale na teme koje su od suštinskog značaja za LGBTI zajednicu – zaštita od nasilja, usluge oslobođene straha od sekundarne viktimizacije i diskriminacije, sigurno mesto za osnaživanje.

Uspostavljanje usluga DPC-a podržali su u okviru projekta „Podrška u LGBTI zajednici“: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, kroz program Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava (EIDHR) i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije.
Logo Delegacije i Kancelarije jedan pored drugog.