Drop in centar

Jedan od strateških ciljeva Egala je otvaranje Drop in centra.

On se osniva, u odnosu na mapirane potrebe zajednice, kako bi trans* osobe imale prostor u kom se osećaju bezbeno i ugodno, gde mogu da dobiju savet, pomoć, podršku, kao i da se odmore, prenoće i obave eventualne druge potrebe (lična higijena, pranje veša, itd.). Drop in centar će biti sigurna kuća za prihvat, zaštitu, urgentna savetovanja trans* i LGB osoba u potrebi, a služiće i za različite edukacije u cilju osnaživanja i pokretanja socijalnog preduzetništva.

Korisnici centra se ne ograničavaju samo na trans* osobe, nego tu dolaze i ostali/e pripadnici/e LGB zajednice (lezbejke, gej muškarci i biseksualne osobe).

Konstantno će za korisnike u centru biti prisutna odgovorna osoba – domaćin/ca drop in centra. Između ostalog, jednom ili dva puta nedeljno u drop in centar dolaze zdravstveni stručnjaci (psihijatri, psiholozi, endokrinolozi, hirurzi, savetnici za dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje na HIV i polno prenosive infekcije), socijalni radnici, kao i pravnici da bi savetovali korisnike/ce centra.

Drop in centar organizuje i terenski rad čiji je cilj da dopre do ciljne grupe, odnosno da se uspostavi kontakt sa korisnicima/ama koji samoinicijativno ne kontaktiraju zdravstvene ili socijalne ustanove ili nemaju dostupnu pravnu pomoć.

Takođe, drop in centar će ispunjavati i standarde koji se odnose na:

  • Pristup i radno vreme centra: on mora da bude lako dostupan, sa radnim vremenom usklađenim sa potrebama korisnika/ca
  • Prostorije centra koje odgovaraju aktivnostima i korisnicima/ama - centar ima barem tri odvojene prostorije, kuhinju i mokri čvor
  • Centar poseduje prostoriju za poverljivo savetovanje korisnika/ca, koja je vizuelno i zvučno izolovana (zdravstveno, psiho-socijalno, pravno savetovanje i pomoć).
  • Prostorije Centra odgovaraju potrebama za različite aktivnosti koje mogu biti - asistencija 1:1 (jedan na jedan), kao i za grupe do 10 osoba.
  • Zbog usluga koje se pružaju, centar poseduje i sobu za dnevni boravak, kupatilo, kao i mašinu za pranje i sušenje odeće.

Osnivanje drop in centra i pripremne aktivnosti izvode se u saradnji sa Skupštinom grada Beograda.

Do skorog otvaranja vrata…