LGBTI osobe u unutrašnjosti prepuštene same sebi

LGBTI Karavan Final

Posted by Egal on Monday, August 29, 2016

Pripadnici LGBTI zajednice na lokalu su prepušteni sami sebi, izjavila je danas koordinatorka projekta "LGBT karavan" Helena Vuković, koja je istakla da je kroz razgovor sa LGBTI zajednicom u 10 gradova Srbije samo "zagrebana površina" problema sa kojima se ljudi suočavaju u svojim sredinama.

Opširnije: LGBTI osobe u unutrašnjosti prepuštene same sebi

#LGBTIKaravan na svom krajnjem odredištu za prvi krug!

Poslednji grad koji je „LGBTI Karavan“ posetio bila je Inđija, 8. juna.

U Kulturom centru Inđije srećemo divne domaćine i veoma mlade ljude – otvorene za saradnju, spremne da podele svoja iskustva i postave mnoga pitanja. Na neka smo mogli da odgovorimo, na neka smo odgovorili zajedno, a neka su nas sve nagnala na razmišljanje.

Opširnije: #LGBTIKaravan na svom krajnjem odredištu za prvi krug!

#LGBTIKaravan Zrenjanin

„LGBTI Karavan“ je posetio Zrenjanin 7. juna. Tribina „Niko nije slobodan dok svi nismo slobodni“ održana je u sali Kulturnog centra Zrenjanina.

Kao važne teme ove tribine nametnule su se politička participacija LGBTI osoba, kao i razlozi za njeno izostajanje.

Opširnije: #LGBTIKaravan Zrenjanin

#LGBTIKaravan, Apatin, 3. jun

„LGBTI Karavan“ je u Apatinu imao čast da gostuje u predivnoj sali Kulturnog centra.

Neposredno pred sam početak tribine razgovaramo sa domaćinima i policijom koja u velikom broju stoji na platou ispred Kulturnog centra.

Opširnije: #LGBTIKaravan, Apatin, 3. jun

#LGBTIKaravan u Vrbasu

Drugog junskog dana „LGBTI Karavan“ stiže u Vrbas.

Najjači utisak ostaje iznenađujuće veliko interesovanje pripadnika i pripadnica Ministarstva unutrašnjih poslova na koji smo naišli. Naravno, svaki događaj je bio unapred najavljen i obezbeđivan, ali u Vrbasu je policija bila više nego raspoložena da se uključi u diskusiju.

Opširnije: #LGBTIKaravan u Vrbasu

#LGBTIKaravan u zemlji peska i žita

Novi Sad je bila prva destinacija putovanja „LGBTI Karavana“ kroz Vojvodinu.

„Karavan“ je stigao u vojvođansku predstonicu prvog dana juna.

Opširnije: #LGBTIKaravan u zemlji peska i žita

#LGBTIKaravan (NE)stigao u Kruševac, 20. maj

Učesnici i učesnice „LGBTI Karavana“, u pratnji ekipe VICE uputili su se u Kruševac.

Dan pre toga, tokom posete Kragujevcu, telefonom je javljeno da je direktor poručio da održavanje tribine u Kulturnom centru „ne dolazi u obzir“. Time je nepunih 24 sata pre događaja isti otkazan, iako je bio dogovoren desetak dana ranije.

Opširnije: #LGBTIKaravan (NE)stigao u Kruševac, 20. maj

„LGBTI Karavan“ stigao u Kragujevac, 19. maj

Neposredno pre nego što je „Karavan“ stigao u Kragujevac, loklani portal je preneo najavu o dolasku koju je podelio na svojoj Facebook stranici. Ispratili smo oko stotinu komentara, uglavnom negativnih, sa neprijateljski nastrojenim stavovima. Jedan od glavnih problema je bio taj što je rekto ko stigao da, pre nego što je izneo sav svoj gnev u nekoliko „bogatih“ rečenica u komentaru, pročita o čemu se zapravo radi i da po sredi nije Prajd, već jedna drugačija manifestacija.

Opširnije: „LGBTI Karavan“ stigao u Kragujevac, 19. maj

„Karavan“ u Svilajncu, 18. maj

U Svilajnac krećemo iz Uprave policije Beli potok, jer je Aleksandar Stričević, osnivač LGBT Srbija radija, kao učesnik „Karavana“ i njegova podrška (sva događanja sa „Karavana“ možemo da pratimo i na www.lgbtsrbija.org) napadnut na kućnom pragu. Neko mu je pozvonio na vrata i, nakon što je on otvorio, zadao mu nekoliko udaraca – zato što je gej i zato što mu se to ne dopada.

Opširnije: „Karavan“ u Svilajncu, 18. maj

#LGBTIKaravan – Vrnjačka banja, 17. maj

U Vrnjačku banju stižemo baš na Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije – IDAHOT.

Kao što Helena Vuković, koordinatorka za rad sa zajednicom UG „Egal“ najčešće započinje razgovor, manja sredina najčešće vuče sa sobom i veću homofobiju i transfobiju i upravo zbog toga „LGBTI Karavan“ putuje Srbijom – da dopre do što većeg broja pripadnika i pripadnica zajednice, osnaži ih i omoguću im da progovore o problemima koji ih tište.

Opširnije: #LGBTIKaravan – Vrnjačka banja, 17. maj

#LGBTIKaravan krenuo iz Niša

U punoj sali Niškog kulturnog centra održana je prva tribina u okviru „LGBTI Karavana“ pod nazivom „Niko nije slobodan dok svi nismo slobodni“.

Opširnije: #LGBTIKaravan krenuo iz Niša

LGBTI Karavan kreće kroz Srbiju

“LGBTI Karavan” je osmišljen tako da otvori javni prostor za diskusiju o LGBTI temama upravo tamo gde se o njima najmanje priča - u unutrašnjosti, u sredinama koje su manje od Beograda. Na osnovu iskustva rada na terenu primećeno je da na lokalu nedostaje sadržaja koji kao temu imaju LGBTI. Pripadnici i pripadnice zajednice ostaju potpuno nevidljivi, a sama sredina  zatvorena za različitosti, homo/transfobična, netrpeljiva i neprijateljska. Mržnja, predrasude i stereotipi nastaju iz nedovoljnog poznavanja i nedovoljne informisanosti i upravo zbog toga "Karavan" putuje da pruži priliku najširoj javnosti da se upozna sa LGBTI osobama, njihovim iskustivma i svakodnevnim problemima.

Opširnije: LGBTI Karavan kreće kroz Srbiju