„LGBTI Karavan“ stigao u Kragujevac, 19. maj

Neposredno pre nego što je „Karavan“ stigao u Kragujevac, loklani portal je preneo najavu o dolasku koju je podelio na svojoj Facebook stranici. Ispratili smo oko stotinu komentara, uglavnom negativnih, sa neprijateljski nastrojenim stavovima. Jedan od glavnih problema je bio taj što je rekto ko stigao da, pre nego što je izneo sav svoj gnev u nekoliko „bogatih“ rečenica u komentaru, pročita o čemu se zapravo radi i da po sredi nije Prajd, već jedna drugačija manifestacija.

Kragujevačka dobrodošlica u divnom ambijentu Domu omladine!

Na tribini su govorili: Vesna Zorić, predsednica Udruženja građana „Egal“, Boris Milićević, gej političar, Rajka Mjau, trans* aktivistkinja, Anđela Čeh, PR projekta „Stvaranje tolerancije i razumevanja prema LGBT populaciji u srpskom društvu“ Kancelarije za ljudska i manjinska prava i Aleksandar Stričević, osnivač LGBT Srbija radija. Diskusiji su se aktivno priključili i predstavnici organizacija „MilenniuM“ i „Stablo“, oficir za vezu Ivan Jeremić, kao i pripadnici i pripadnice zajednice.

Razgovarali smo o iskustvima nasilja, izazovima biseksualnosti i stigmi sa kojom se biseksualne osobe susreću, (ne)razumevanju trans* pitanja. Pokrenule su se i teme šta je i u kolikoj meri država uradila po pitanju unapređenja položaja i kvaliteta života LGBTI osoba i zaštiti njihovih prava. Ono što je možda najvažnije, u fokusu je bio lokalni kontekst: govoreno je o različitim mehanizmima koje koriste organizacije civilnog društva i policija kada se radi o promociji i zaštiti prava LGBTI osoba, a posebno u slučajevima višestruke diskriminacije.

Nakon tribine, grupa N.N. lica je dobacivajući, verbalno napala učesnike i učesnice „Karavana“ i oficira za vezu. Protiv njih je NVO „MilenniuM“ podneo krivične prijave.

Još jednom je potvrđeno koliko je važno da se što više ovakvih i sličnih događaja organizuje i da se opšta javnost pozove na konstruktivan dijalog u zajedničkom cilju: „Niko nije slobodan dok svi nismo slobodni“.

Ko je propustio tribinu(e), možete ih čuti na virualnim talasima LGBT Srbija radija (www.lgbtsrbija.org).