#LGBTIKaravan (NE)stigao u Kruševac, 20. maj

Učesnici i učesnice „LGBTI Karavana“, u pratnji ekipe VICE uputili su se u Kruševac.

Dan pre toga, tokom posete Kragujevcu, telefonom je javljeno da je direktor poručio da održavanje tribine u Kulturnom centru „ne dolazi u obzir“. Time je nepunih 24 sata pre događaja isti otkazan, iako je bio dogovoren desetak dana ranije.

Sa idejom da se tribina ipak održi ispred Kulturnog centra Kruševac, „LGBTI Karavan“ je stigao u grad.

Učesnici i učesnice su odlučili da ipak pokušaju da porazgovaraju sa direktorom KCK, Miloradom Smiljanićem, u nadi da je došlo do nesporazuma i da će pronaći rešenje. Direktor je izleteo iz svoje kancelarije i počeo da viče i vrđa učesnika i učesnicu „Karavana“, naglašavajući da tu nisu dobrodošli, da nemaju šta da traže i da odmah treba da napuste prostorije.

Naglašavamo da je g. Smiljković jedini predstavnik javnih ustanova lokalnih samouprava u čitavoj Srbiji koji je onemogućio održavanje tribine u svom gradu.

Ovakvo ponašanje g. Smiljkovića ne vidimo kao stav većine građana slobodarskog Kruševca, već kao diskriminatorno ponašanje nevaspitanog pojedinca. Preduzete su sve zakonom predviđene mere kako bi on odgovarao.

Izvinjavamo se svim LGBTI osobama iz Kruševca na čiji poziv smo i organizovali posetu njihovom gradu i obećavamo da ćemo se vratiti uz pozdrav: „Niko nije slobodan dok svi nismo slobodni“!