#LGBTIKaravan, Apatin, 3. jun

„LGBTI Karavan“ je u Apatinu imao čast da gostuje u predivnoj sali Kulturnog centra.

Neposredno pred sam početak tribine razgovaramo sa domaćinima i policijom koja u velikom broju stoji na platou ispred Kulturnog centra.

Iz Kulturnog centra nam kažu da su, slično kao i u Kulturnom centru u Svilajncu, jedva čekali da dođemo, jer nema nikakvih tribina, filmova, predstava koji imaju LGBTI tematiku. Oni su ponosno istakli plakat na svojim oglasnim tablama desetak dana pre nego što ćemo stići, rešeni da prošire i dopune svoj kulturni program. Videli smo i prolaznike i prolaznice koji zastaju i gledaju plakat: neki su se kikotali, neki su prevrtali očima, neki su se brzo okretali oko sebe da vide da li ih je neko video šta čitaju i produživali dalje spuštene glave, neki su se krstili.

Koristimo priliku da popričamo i sa inspektorima koji su došli u civilu i da postavimo pitanje o bezbednosti u Apatinu kada je LGBTI zajednica u pitanju. Uveravaju nas, isto kao u Vrbasu, da nije zabeležen ni jedan slučaj nasilja koje je izazvano homo/transfobijom.

Pripadnici i pripadnice zajednice su, suprotno njihovom stavu, istakli da se napadi sporadično dešavaju, posebno usmereni na osobe „za koje se zna“, bilo da su sami istupili, bilo da se radi o predpostavljenoj seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu koji su drugačiji od normativnih. Upitani zbog čega se nasilje ne prijavljuje, odnosno zbog čega se ne ističe motiv, sležu ramenima i dobijamo odgovor koji se stalno ponavlja – nema dovoljno poverenja da će prijavljivanje promeniti situaciju.

Nasilje se, zbog napada koji se dogodio na učesnika „Karavana“, Aleksandra Stričevića, na njegovom kućnom pragu u rano jutro, pre nego što je krenuo na mesto sastanka, provlačilo kao jedna od glavnih tema. Tokom posete Apatinu, zbog gostovanja predstavnica Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Centra za omladinu „Tvoja Srbija“, diskusija je takođe bila usmerena na povećanu vulnerabilnost mladih LGBTI osoba i višestruku marginalizaciju i diskriminaciju.

Pokušali smo, tokom i nakon tribine, da u razgovor o važnosti praćenja i pokušaju prevencije nasilja nad LGBTI osobama uključimo i policiju, koja je ostala pri svom stavu da je Apatin mirno i miroljubivo mesto i da takvog oblika nasilja nema. Ipak, pratili su učesnike i učesnice „LGBTI Karavana“ tokom čitavog boravka u gradu, sve do samog izlaska.