Egal port

Beograd, Srbija i čitav Balkan su u junu 2013. godine dobili prvi LGBT centar, Egal Port.

Egal Port je bio zamišljen kao bezbedan prostor za pripadnike i pripadnice LGBTI zajednice, mesto na kome su svi uvek dobrodošli i dobrodošle, da se sklone, odmore, upoznaju, druže, poslovno sarađuju, razmenjuju iskustva, zajedno stvaraju i tako osnažuju samu zajednicu.

 

Centar je obezbeđivao pomoć i podršku svim LGBTI osobama u potrebi, pružajući prihvat, savetovanje (zdravstveno, pravno, psiho-socijalno), prevenciju HIV-a i drugih polno prenosivih infekija. Tokom svog rada, Egal Port je, pored redovnog programa, organizovao i brojne izložbe i dobrotvorne zabave.

Egal Port je počivao na principu socijalnog preduzetništva, odnosno, svojim radom služio je zajednici, podižući njenu vidljivost, ističući svakodnevne izazove sa kojima se njeni pripadnici i pripadnice susreću, zapošljavajući i, što je možda najvažnije, mesto koje uvek mogu da nazovu svojim. Bio je hostel i bar, a u svom sklopu imao je i teretanu i saunu. Po ugledu ovaj, otvoreni su i centri širom regiona.

Nažalost, zbog konstantnih pritisaka javnosti, nerazumevanja i političke situacije, Egal Port je zatovrio svoja vrata u martu 2014. godine.

Drop in centar je preko potreban pripadnicima i pripadnicama trans* i LGBI zajednice u Srbiji.