UGROŽENA BEZBEDNOST BIVŠE PRIPADNICE NACIONALNOG STROJA DAJANE POSPIŠ

Udruženje građana “Egal” upozorava nadležne organe i čitavu javnost da je u poslednjih 48 sati značajno ugrožena bezbednost trans* osobe Dajane Pospiš, bivše članice ekstremističke organizacije “Nacionalni stroj”.

 

Dajana Pospiš primetila je u nedelju uveče da je praćena od strane pripadnika jedne ekstremističke organizacije, ali nije htela da to prijavi policiji pošto joj se ta situacija do sada više puta ponavljala od kad je krenula u proces prilagođavanja pola rodnom identitetu.

 

Opširnije: UGROŽENA BEZBEDNOST BIVŠE PRIPADNICE NACIONALNOG STROJA DAJANE POSPIŠ

Poverenica: Trans* major Helena diskriminisana

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić donela je mišljenje da su Generalštab Vojske Srbije (GŠ VS) i Ministarstvo odbrane Srbije (MOS) diskriminisali trans* majora Vojske Srbije Helenu (M.V.) u procesu penzionisanja.

"Poverenica stoji na stanovištu da je delom dopisa Uprave za ljudske resurse GŠ VS od 8. oktobra 2014. godine, kao i delom naredbe ministra odbrane br. 1-422 od 22. oktobra 2014. godine, u kojima je iznet eksplicitan stav da Helena (M.V.) zbog svoje transeksualnosti može uzrokovati štetne posledice po ugled Vojske Srbije, prekršena odredba iz čl. 12 Zakona o zabrani diskriminacije kojom je propisana zabrana uznemiravanja i ponižavajućeg postupanja koje ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva lica ili grupe lica na osnovu njihovog ličnog svojstva, a naročito ako se time stvara strah ili neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje", kaže se u mišljenju Poverenice donetom 3. aprila 2015. godine.

Opširnije: Poverenica: Trans* major Helena diskriminisana

Srbija da usvoji regulativu za sprovođenje rezolucije SE o položaju trans* osoba

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) usvojila je 22. aprila 2015. godine, sa ubedljivom većinom glasova, sveobuhvatnu rezoluciju koja se tiče položaja i prava trans* osoba. Ovim istorijskim činom, PSSE je pozvala države članice da poštuju, štite i garantuju trans* osobama pravo da neće biti diskriminisane na osnovu svog rodnog identiteta, kao i da će im biti dostupna brza i transparentna pravna procedura prilikom promene rodnog ideniteta. Takođe, na države članice je apelovano da preduzmu proaktivne mere za poboljšanje uslova življenja trans* osoba, kao i da podignu svest o njihovom postojanju i pravima.

Opširnije: Srbija da usvoji regulativu za sprovođenje rezolucije SE o položaju trans* osoba