UGROŽENA BEZBEDNOST BIVŠE PRIPADNICE NACIONALNOG STROJA DAJANE POSPIŠ

Udruženje građana “Egal” upozorava nadležne organe i čitavu javnost da je u poslednjih 48 sati značajno ugrožena bezbednost trans* osobe Dajane Pospiš, bivše članice ekstremističke organizacije “Nacionalni stroj”.

 

Dajana Pospiš primetila je u nedelju uveče da je praćena od strane pripadnika jedne ekstremističke organizacije, ali nije htela da to prijavi policiji pošto joj se ta situacija do sada više puta ponavljala od kad je krenula u proces prilagođavanja pola rodnom identitetu.

 

 

Međutim, u utorak 28. jula oko 18 časova Dajana je napadnuta od strane jednog ekstremiste u Jevrejskoj ulici u centru Novog Sada. Krupan muškarac, visok oko dva metra, koji je žrtvi poznat od ranije, napao je Dajanu uz povike: “Ubiću te, pederčino! Zaklaću te!” Ona je uspela da pobegne od napadača i odmah je pozvala policiju.

 

Policijskoj patroli je trebalo 20 minuta da stigne do mesta napada, što pokazuje da novosadska policija nije slučaj shvatila kao hitan i ozbiljan.

 

“Egal” podseća da se sve ovo dešava nakon hrabrog istupanja Dajane Pospiš u javnosti. Skrećemo pažnju da ovakve situacije povećavaju bezbednosne rizike za sve pripadnike trans* zajednice i naglašavamo da je posebna odgovornost svih državnih organa zaduženih za bezbednost da pojačaju svoje napore u suzbijanju nasilja u tim trenucima.

 

Novosadska policija mora da shvati da je bezbednost Dajane Pospiš i drugih trans* osoba u Novom Sadu značajno ugrožena u ovom trenutku i da je posao policije da obezbedi poštovanje ustavom garantovanih prava svih građanki i građana Srbije.

 

“Egal” podseća da je policija donela svoj plan o radu sa LGBT zajednicom, kao i da je imenovala i obučila više oficira za vezu sa zajednicom u Novom Sadu. Zahtevamo hitno angažovanje ovih oficira u skladu sa donešenim planom.

 

“Egal” apeluje na predsednika pokrajinske vlade Bojana Pajtića da deluje u interesu svih građanki i građana Srbije koji žive u Vojvodini i Novom Sadu i iskoristi sve kapacitete institucije koju vodi i svoju senzibilisanost za LGBT zajednicu, kako bi zajedničkim naporima sa republičkom vlašću osigurao bezbednost trans* osoba.

 

Ističemo da se sve ovo dešava u trenutku kada se približava još jedna Parada ponosa i da eventualna eskalacija nasilja nad Dajanom Pospiš može proizvesti mnogo teže posledice kako za čitavu LGBT zajednicu, tako i za sve državne organe koji budu angažovani na osiguravanju bezbednog održavanja Prajda.