Ponos Trans* Osoba - Najava

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Ponos trans* osoba 20. septembra 2015. godine

Niko nije slobodan dok svi nismo slobodni.

Udruženje građana "Egal" i Gej lezbejski info centar (GLIC) organizuju Ponos trans* osoba, stajaći skup koji će biti održan 20. septembra 2015. godine u Pionirskom parku u Beogradu, sa početkom u 11 časova.

Ovim skupom želimo da ukažemo na alarmantno loš položaj trans* zajednice u Srbiji i konkretne probleme s kojima se trans* osobe svakodnevno suočavaju, kao i da iskažemo svoje neslaganje i nezadovoljstvo dosadašnjim radom Parade ponosa u Beogradu.

 

Pored svih poteškoća sa kojima se suočavaju svi građani i građanke Srbije u vreme ekonomske krize, položaj naših trans* građana i građanki je dodatno otežan zato što transseksualne osobe tek po završetku procesa prilagođavanja pola rodnom identitetu mogu da dobiju adekvatna lična dokumenta, dok zakon čak ni ne prepoznaje osnov za izdavanje ovih dokumenata transrodnim osobama. Ova činjenica, između ostalog, onemogućava adekvatan pristup zdravstvenoj zaštiti, školovanje, zaposlenje. Trans* osobe nisu sistemski prepoznate, te su stoga stigmatizovane i izložene nasilju i diskriminatornom postupanju.

Zbog toga Udruženje građana „Egal“ i Gej lezbejski info centar zahtevaju preko potrebno pravno prepoznavanje rodnog identiteta, brzo donošenje izmena i dopuna Zakona o matičnim knjigama i njihovu primenu, kako bi se omogućilo lakše izdavanje ličnih dokumenata trans* osobama, senzibilizaciju policije, centara za socijalni rad, Nacionalne službe za zapošljavanje i drugih državnih organa za rad sa trans* osobama, kao i efikasnije pružanje zdravstvenih usluga trans* osobama.

Ovom prilikom pozivamo sve građane i građanke da svojim prisustvom podrže skup Ponos trans* osoba koji će se održati 20. septembra 2015. godine u Pionirskom parku u Beogradu sa početkom u 11 časova.

Niko nije slobodan dok svi nismo slobodni.

Organizacioni odbor Ponosa trans* osoba