ORGANIZACIONI ODBOR PONOSA TRANS* OSOBA ODRŽAO SASTANAK SA DELEGACIJOM EVROPSKE UNIJE U SRBIJI

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

ORGANIZACIONI ODBOR PONOSA TRANS* OSOBA ODRŽAO SASTANAK SA DELEGACIJOM EVROPSKE UNIJE U SRBIJI

 

Članovi i članice Organizacionog odbora skupa Ponos trans* osoba održali su juče, 20. avgusta 2015. godine sastanak sa predstavnicima i predstavnicama Delegacije Evropske unije u Srbiji. Teme sastanka bile su skup „Ponos trans* osoba“, zakazan za 20. Septembar, i položaj i stanje ljudskih prava trans* osoba u Srbiji.

 

Na sastanku je bilo reči o neadekvatnom formalno-pravnom okviru Republike Srbije koji bi trebalo da štiti pripadnike i pripadnice trans* zajednice. Istaknut je problem apsolutnog pravnog neprepoznavanja trans* osoba, što za posledicu ima nemogućnost zahteva za ostvarivanjem Ustavom zagarantovanih prava.

Predstavnici i predstavnice Delegacije Evropske unije u Srbiji izrazili su punu podršku skupu Ponos trans* osoba i zahtevima Organizacionog odbora, posebno preko potrebnom pravnom prepoznavanju i priznavanju rodnog identiteta, kao i donošenju i adekvatnoj primeni regulative za brzu promenu ličnih dokumenata za trans* osobe.

Članovi i članice Organizacionog odbora su podsetili predstavnike i predstavnice Delegacije Evropske unije u Srbiji na Odluku Ustavnog suda Republike Srbije iz 2012, kojom je utvrđeno da je pravnim nepriznavanjem promene pola podnosioca ustavne žalbe povređeno pravo na dostojanstvo i slobodan razvoj ličnosti. Ovom odlukom upućena je i preporuka Narodnoj skupštini Republike Srbije da donese pravne regulative kojima bi se trans* osobama omogućavala promena oznake pola i JMBG-a u matičnim knjigama i ličnim dokumentima. Istaknuto je da Narodna skupština ni nakon tri godine od upućivanja ove preporuke nije promenila postojeće niti donela nove zakone koji bi regulisali ovo pitanje.

Niko nije slobodan dok svi nismo slobodni.

Organizacioni odbor Ponosa trans* osoba

Kontakt osoba: Helena Vuković, 069/1625985

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.