ORGANIZACIONI ODBOR SKUPA PONOS TRANS* OSOBA SASTAO SE SA MINISTARKOM JOKSIMOVIĆ

Članovi i članice Organizacionog odbora skupa Ponos trans* osoba razgovarali su juče, 8. septembra 2015. godine u Vladi Republike Srbije sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

Na sastanku je bilo reči o realnim izazovima sa kojima se pripadnici i pripadnice trans* zajednice svakodnevno susreću, kao i o pravnom vakuumu u kome se nalaze, a koji predstavlja jednu od osnovnih prepreka za zahtevanje i ostvarivanje Ustavom zagarantovanih prava.

 

Razgovarali su o promeni legislative kojom se reguliše izdavanje ličnih dokumenata trans* osobama, kao i o nužnosti otvaranja drop in centra, strateški povezanog sa nadležnim institucijama u cilju efektivnog pružanje pomoći i podrške trans* osobama.

Sagovornici I sagovornice su ukazali i na problem nasilja nad trans* osobama kao i na neophodnost poboljšanja njihovog socijalno-ekonomskog položaja jer se većina nalazi na marginama društva.

Ministarka Joksimović ukazala je na važnost razvijanja dijaloga u društvu o problemima trans* zajednice i njihovom rešavanju.

Jadranka Joksimović i članovi i članice njenog Kabineta izrazili su podršku skupu Ponos trans* osoba, zakazanom za 20. septembar 2015. godine.

Organizacioni odbor skupa Ponos trans* osoba veruje da je ovaj sastanak početak plodonosnog dijaloga, i konstruktivne saradnje sa Kabinetom ministarske za evropske integracije i drugih resora na ostvarivanju prava i poboljšanju kvaliteta života trans* osoba u Srbiji.

Niko nije slobodan dok svi nismo slobodni.

Organizacioni odbor skupa Ponos trans* osoba

Kontakt osoba: Helena Vuković, 069/1625985

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.